duminică, 26 februarie 2012

DESPRE POST

   POSTUL este o faptă de virtute, un exercițiu de înfrânare a poftelor trupului și de întărire a voinței, o formă de pocăință, deci mijloc de mântuire. Dar este în același timp și un act de cult, adică o formă de cinstire a lui DUMNEZEU , pentru că el este o jertfă, adică o renunțare de bună voie la ceva care ne este îngăduit. Această jertfă este izvorâtă din iubirea și respectul pe care îl avem față de DUMNEZEU.
   POSTUL este și un mijloc de desăvârșire, de omorâre a voii trupului , un semn văzut al râvnei și sârguinței noastre, spre asemănarea cu DUMNEZEU și cu îngerii , care n-au nevoie de hrană.,, Postul este lucrul lui DUMNEZEU, căci Lui nu-I trebuie hrană - zice Sfântul Simeon al Tesalonicului. este viață și petrecere îngerească , pentru că îngerii sunt fără hrană. este omorârea trupului, că acesta hrănindu-se , ne-a făcut morți; și izgonirea patimilor este postul, căci lăcomia întărâtă patimile trupului”.
   POSTUL folosește și sufletului și trupului , pentru că întărește trupul, ușurează și curățește sufletul.Păstrează sănătatea trupului și dă aripi sufletului. De aceea , Legea Veche îl recomandă și îl impune de atâtea ori.,, Nu fi nesățios întru toată desfătarea și nu te apleca la mâncăruri multe.Că în mâncărurile cele multe va fi durere și nesațiul va veni până la îngrețoșare. Pentru nesațiu, mulți au pierit; iar cel înfrânat își va înmulți viața”, zice înțeleptul Isus, fiul lui Sirah.  Mântuitorul însuși a postit patruzeci de zile și patruzeci de nopți în pustie , înaite de a începe propovăduirea EVANGHELIEI(Mt.4,2). El ne învață cum să postim (Mt.6,16-18) și ne spune că diavolul nu poate fi izgonit decât cu post și rugăciune(Mt.17,21) . Posteau, de asemenea, Sfinții Apostoli și ucenicii lor(Fa.13,2,3); ei au și rânduit postul pentru toți creștinii. Sfinții Părinți laudă și recomandă postul cu stăruință. Iată ce spune, de pildă, Sfântul Ioan Gură de Aur:,, Postul potolește zburdălnicia trupului, înfrânează poftele cele nesăturate, curățește și înaripează sufletul, îl înalță și îl ușurează ”.
   Respectarea posturilor este o datorie a bunului credincios, care este cuprinsă în porunca a doua a Bisericii. Sfintele Soboare și rânduieli date de Sfinții Părinți Îi pedepsesc cu asprime pe cei ce nu păzesc posturile(Can. 69 al Sfinților Apostoli). Dar trebuie să postim nu numai cu trupul , ci și cu sufletul. Adică nu numai mâncând de post ci și înfrânându-ne totodată de la patimi, păcate și ispite. Așa ne îndeamnă BISERICA , prin cântările ei din slujbele Postului Mare :
                ,, SĂ POSTIM POST PRIMIT, BINEPLĂCUT DOMNULUI”.
                                  Dumnezeu să ne ajute pe toți în buna lucrare!

Niciun comentariu: