duminică, 17 mai 2015

CALAUZITI DE DUHUL SI INCALZITI DE HAR

         Cei ce s-au invrednicit sa se faca fii ai lui DUMNEZEU 
si au pe Hristos stralucind in ei sunt calauziti in diferite chipuri de Duhul si sunt incalziti in ascunsul inimii de har. Nu strica sa aducem si unele din desfatarile vazute ale lumii spre pilduirea starilor dumnezeiesti nascute de har in suflet. Caci uneori par ca sunt la o cina imparateasca unde se bucura  si se veselesc cu o bucurie nepovestita si negraita. Acum se bucura duhovniceste ca mireasa de mire, acum isi simt trupul atat de usor, incat socot ca nici nu mai au trup, ca niste ingeri netrupesti. Uneori se veselesc ca de o bautura si se imbata ca de o betie negraita de tainele DUHULUI. Alteori ii cuprinde plansul si suspinarea rugandu-se pentru mantuirea oamenilor; caci arzand de dumnezeiasca dragoste a DUHULUI pentru toti oamenii iau asupra lor tot plansul intregului Adam. Uneori sunt aprinsi de Duhul spre o atat de mare dragoste impreuna cu o bucurie negraita, incat, daca ar fi cu putinta, ar lua in sanul lor pe fiecare om, nedeosebind nicidecum pe cel rau de cel bun. Alteori atat se smeresc, incat li se pare ca nu e nimeni mai prejos ca ei, ci se socotesc cei mai de pe urma dintre toti. Acum sunt coplesiti de o bucurie negraita a Duhului, acum, asemenea unui om puternic care luand armura imparateasca si mergand la razboi, ii bate pe potrivnici, ingradindu-se si ei cu armele Duhului, pornesc impotriva vrajmasilor nevazuti si-i supun sub picioarele lor. 
Aci ii cuprinde o mare seninatate si liniste, ii incalzeste pacea si sunt stapaniti de o placere minunata. 
Aici sunt inteleptiti de o intelegere si de o intelepciune dumnezeiasca, si de o cunostinta neinteleasa a Duhului , si li se descopera prin harul lui HRISTOS cele ce nu pot fi graite de nici o limba. Alta data se intampla sa arate si ei la vedere ca oricare dintre oameni. Astfel harul dumnezeiesc schimbandu-se si variind in chip felurit in ei, vrea sa le povatuiasca si sa le exercite sufletul ca sa-l infatiseze fara pata si curat inaintea Parintelui ceresc.
   Roadele pomenite ale Duhului sunt ale celor care au ajuns la mari masuri si cat se poate de aproape de desavarsire. Aceste mangaieri variate ale Duhului se lucreaza in ei in chip felurit prin Duhul, dar neincetat o lucrare a Duhului e urmata de o alta lucrare a Duhului. Caci cand ajunge cineva la desavarsirea Duhului , dupa ce s-a curatit de toate patimile  si s-a unit in intregime cu Duhul, mangaietor printr-o impartasire negraita, incat s-a invrednicit si sufletul insusi sa se faca duh, ca unit cu DUHUL, atunci se face intreg lumina, intreg duh, intreg bucurie, intreg odihna,intreg veselie, intreg dragoste, intreg gingasie, intreg bunatate, intreg blandete si, asa zicand, se scufunda in virtutile puterii Duhului cel bun ca o piatra in adancul marii, care e invaluita de ape din toate partile. Astfel acestia, uniti in tot chipul cu Duhul lui Dumnezeu, se fac asemenea lui Hristos insusi avand in el neschimbate virtutile Duhului si aratand tuturor roduri de felul acesta. Caci o data ce s-au facut neintinati si curati la inima prin Duhul, este cu neputinta sa arate in afara roduri ale pacatului, ci totdeauna stralucesc in ei, prin toate, roadele DUHULUI. Aceasta este sporirea in desavarsirea duhovniceasca pana la plinatatea lui HRISTOS, la care ne indeamna Apostolul sa ajungem, zicand: ,, Ca sa va umpleti spre toata plinirea lui Hristos'' ( Efes.IV) ; si iarasi: ,, Pana ce vom ajunge toti la barbatul desavarsit , in masura varstei plinirii lui HRISTOS'' 
( Efes.IV). 

Parafraza in 150 de capete - Sfantul Simeon Metafrastul



Calauzit de Duhul si incalzit de har, sporind in  desavarsirea duhovniceasca pana la plinatatea lui Hristos, a fost si  parintele nostru drag, ARSENIE BOCA, pe care il rugam, sa ne ajute si noua in sporirea duhovniceasca, prin rugacinea lui cea plina de har, catre Mantuitorul nostru Iisus Hristos!

Niciun comentariu: