miercuri, 29 iunie 2011

RUGACIUNEA DOMNEASCA

                 Modelul cel mai desavarsit de rugaciune este RUGACIUNEA DOMNEASCA sau TATAL NOSTRU, pentru ca este rugaciunea alcatuita de insusi Dumnezeu-Fiul , Mantuitorul nostru, la rugamintea unuia dintre apostoli: ,, Doamne, invata-ne si pe noi sa ne rugam " (Luca11, 1 ). Atunci Mantuitorul i-a invatat rugaciunea Tatal Nostru ( Matei 6, 9 - 13). Deci, cand rostim aceasta rugaciune , graim insesi cuvintele Domnului nostru Iisus Hristos;atunci ne rugam cu adevarat in numele Domnului Iisus Hristos. De aceea, se numeste Rugaciunea Domneasca. Ea este rugaciunea oricui crede in Dumnezeu si pe cat este de restransa in cuvinte , pe atat este de cuprinzatoare in sens. ,, De veti strabate toate rugaciunile , zice Fericitul Augustin, nu veti afla nimic care sa nu fie cuprins si in Rugaciunea Domneasca" .
Iisus Hristos invatandu-ne in aceasta  RUGACIUNE sa numim pe Stapanul si Facatorul a toate, pe Dumnezeu, ,, TATAL NOSTRU" si odata cu aceasta si in acelasi timp hotaraste eliberarea noastra din muncile vesnice , izbavirea sufletelor, mantuirea, infierea ca fii ai lui Dumnezeu, mostenirea slavei Sale, care ne este fagaduita, unirea cu singurul Sau Fiu si , in sfarsit,revarsarea peste noi a Sfantului Sau Duh.
Dumnezeu vrea sa fie iubit, de aceea ingaduie sa fie numit TATA, ne spune Fericitul Augustin, fiindca aceasta numire este plina de dragoste si aprinde dragostea. Si zicem ,, TATAL NOSTRU "  nu Tatal meu , pentru ca noi toti suntem frati  si ne rugam unii pentru altii.Aceasta chemare ne invata ca, precum Dumnezeu este Tatal nostru al tuturor, tot astfel suntem datori si noi  sa fim frati intre noi si sa ne rugam unul pentru altul,precum ne invata Scriptura:,, Rugati-va unul pentru altul, ca sa va vindecati " .(Iacov 5, 16)