duminică, 4 decembrie 2011

URCUSUL SPRE IUBIRE

   ... Cand vorbim despre urcusul spre iubire, trebuie se precizam mai intai cateva lucrari in legatura cu porunca iubirii, de fapt cu iubirea insasi. Stim cu totii ca omul este creat astfel de Dumnezeu , incat sa aiba capacitate iubitoare; si o are. O are, dar nu o foloseste totdeauna cum ar trebui si mai ales in ceea ce priveste iubirea fata de vrajmasi, sunt intotdeauna, la cei mai multi oameni, multe ezitari. Sfantul Maxim Marturisitorul , in Filocalie, vol.2, are o scriere intitulata ,, Cele 400 de capete despre dragoste". Vorbeste deci despre iubire in 400 de capete. In aceasta scriere , ne spune ca dragostea este de trei feluri: dragostea dupa porunca,mai presus de fire; dragostea dupa fire;si dragostea impotriva firii.
   Poate fi dragoste mai presus de fire, adica respectand porunca lui Dumnezeu si, in cazul acesta, cel care iubeste nu face deosebire intre bun si rau, intre drept si nedrept, intre apropiat si departat,intre prieten si dusman, ci ii iubeste pe toti la fel, pentru ca asa vrea Dumnezeu si asa porunceste Dumnezeu.
   Este apoi o dragoste fireasca, asa cum iubesc parintii pe copii, copii pe parinti, prietenii intre ei si acesta este o dragoste de mijloc, binecuvantata de Dumnezeu.
   Si mai este si o dragoste impotriva firii si anume pe care o au oamenii patimasi pentru cei patimasi.
   Ce ne intereseaza pe noi acum este iubirea mai presus de fire, iubirea dupa porunca.Cum se poate ajunge ca cineva sa aiba iubirea dupa porunca lui Dumnezeu? Mai intai de toate, trebuie sa stim si sa nu uitam ca iubirea fata de Dumnezeu si iubirea fata de aproapele se implinesc prin implinirea poruncilor lui Dumnezeu.Aceasta ne-o spune Domnul Hristos in cuvintele: ,, Cel ce are poruncile Mele si le pazeste, acela este care Ma iubeste (...) si-l voi iubi si Eu si Ma voi arata lui ( Ioan 14,21). Si mai departe : ,, Daca ma iubeste cineva, va pazi cuvantul Meu si Tatal Meu il va iubi si vom veni la el si Ne vom face locas la el "(Ioan 14,23)
    Iubirea fata de Dumnezeu, fata de oameni , nu e ceva abstract, adica ceva care n-are o consistenta, ceva care n-are o manifestare, ci iubirea se manifesta in implinirea poruncilor lui Dumnezeu. Il iubesc pe vrajmasul meu pentru ca asa imi porunceste Dumnezeu. Nu-l pot iubi, ma rog lui Dumnezeu ca sa-l pot iubi, ca sa pot face voia lui Dumnezeu, sa ma pot asemana cu Dumnezeu.Mantuitorul ne spune in Predica de pe Munte:
,, Ati auzit ce s-a zis celor de demult : sa iubesti pe aproapele tau si sa urasti pe vrajmasul tau, iar Eu va zic voua: iubiti pe vrajmasii vostri, faceti bine celor ce va urasc, binecuvantati ce cei ce va blestema,rugati-va pentru cei ce va vatama si va prigonesc" si spune motivul : ,, Ca sa fiti fiii Tatalui vostru celui din ceruri- care ce face? - Care rasare soarele peste cei buni si peste cei rai, trimite ploaia peste cei drepti si peste cei nedrepti"; si dupa putin adauga : ,, Fiti, dar, voi desavarsiti precum Tatal vostru cel din ceruri, desavarsit este" ( Matei 5,48).
    Ce inseamna sa fii desavarsit? Inseamna sa fii perfect, sa urmaresti perfectiunea, perfectiunea religios-morala.Ce inseamna perfectiune? Inseamna deplinatate, adica un lucru il urmaresti in chip deplin. Adica sa faci lucrul cum trebuie facut, perfect, deplin, ca sa nu mai trebuiasca sa intervina cineva sa adauge ceva la ce ai facut tu , ca n-ai facut bine. Asta inseamna perfectiune.
    In ce consta perfectiunea, in ce consta desavarsirea? Raspunsul este simplu: in deplinatatea a tot ceea ce este pozitiv, a tot ceea ce este bun. Sa nu te gandesti niciodata ca ai facut destul, si ca aici trebuie sa te opresti.Insa nici sa nu fii nelinistit ca n-ai facut destul,nu in sensul acesta.
Sfantul Isaac Sirul spune ca desavarsirea nu are hotar. Deci, nu exista un punct in care sa zici: gata, aici s-a ajuns la desavarsire. N-are hotar. De ce ? Pentru ca desavarsirea noastra trebuie sa fie Desavarsirea Tatalui Ceresc. Asa a zis Dumnul Hristos : ,, Fiti dar, voi, desavarsiti, precum Tatal vostru cel din ceruri, desavarsit este".Poti sa ajungi la desavarsirea lui Dumnezeu? Noi zicem ca nu. Nu poti, dar o poti avea in vedere si sa o faci cat mai mult si sa te apropii cat mai mult de deplinatate, de desavarsirea lui Dumnezeu.Atunci, in ce consta desavarsirea, in principal? In doua lucruri: in iubire si in smerenie.Desavarsirea in iubire, pentru ca a zis Mantuitorul nostru sa iubim pe vrajasii nostri. Deci in iubire si in smerenie. Sfantul Isaac Sirul a fost intrebat:,, Ce este desavarsirea ? " si a raspuns: ,, DESAVARSIREA ESTE O PRAPASTIE DE SMERENIE"...
                                                      (Bucuriile Credintei- Parintele Teofil Paraian )

Niciun comentariu: