vineri, 28 octombrie 2011

CE ESTE MAI SUBLIM DECÂT PREOTUL ? !

Ce este mai sublim decat preotul ?!  El converseaza fara incetare cu Dumnezeu, si fara incetare Dumnezeu ii raspunde. De orice slujba sau rugaciune a Bisericii este vorba, el vorbeste cu Dumnezeu, si Dumnezeu ii raspunde. Cum, deci, in aceste conditii, cand este asaltat de patimi , preotul va uita ca aceste patimi sunt, pentru el, deosebit de josnice, necurate, si ca nu trebuie cu nici un pret sa le lase sa intre in inima sa, pe care Iisus Hristos trebuie sa o umple in intregime? Preotul este un inger si nu un om. Tot ceea ce este pamantesc trebuie aruncat departe de sine.
         O, Doamne, ,, fa ca preotii Tai sa se imbrace cu dreptate" (Ps.131,9), ca ei sa-si reaminteasca intotdeauna de maretia chemarii lor si sa nu se incurce cu lucrurile lumii si ale diavolului, ca sa fie lipsiti de       ,, grijile lumii acesteia, de inselaciunea bogatiei si de celelalte pofte in inima lor" ( Marcu 4,19)
         Preoti ai lui Dumnezeu, invatati-va sa transformati in patul fericirii, patul durerii credinciosului care sufera; dati-i mangaierea credintei, faceti din el, care se crede atat de nefericit, cel mai fericit dintre toti oamenii ; invatati-va sa-l convingeti ca ,, fiind pedepsit cu putin mare rasplata va primi" ( Intelepciunea lui Solomon) ; si veti fi atunci prietenii oamenilor, ingerii mangaierii, instrumente si imputerniciti ai Sfantului Duh Mangaietorul.
                    SFANTUL IOAN DE KRONSTADT

Niciun comentariu: