miercuri, 19 octombrie 2011

MARTURIA BISERICII ORTODOXE ASTAZI

                      ,, Pentru cine se roaga neincetat, lumea intreaga se face biserica."
                                                           Cuviosul Siluan Athonitul


        Hraniti de Painea Cereasca si facuti vii de Potirul vesnic,neincetat sa multumim lui Hristos, cel ce in toate zilele e de fata in BISERICA SA !
        Toti impreuna - preotii, episcopii cu poporul- trebuie sa ,, traiasca" experienta unei necontenite pogorari a darurilor Duhului Sfant.Atunci crestinii pot trai impreuna cu sentimentul ca sunt una in Hristos si ca lucreaza pentru aceasta unire prin Hristos, unire in responsabilitate, in rugaciunea comuna in Liturghie; unire in rugaciunea unora pentru altii, unire cu cei ce au murit pentru Hristos,, cu mucenicii, cu sfintii... Un adevarat nor de martori (Evr.12,1). Suntem inconjurati din toate partile de acest nor , nu suntem singuri. Nimeni nu este niciodata singur in Biserica, nimeni nu se poate mantui singur , ci fiecare poate sa o faca numai in Biserica, in rugaciunea tuturor, prin rugaciunea tuturor pentru el , in rugaciunea sa pentru ceilalti...Fiecare este el insusi in unire cu Dumnezeu Care ne ajuta sa inaintam , sa ne curatim  de egoismul nostru . Dumnezeu ne face astfel capabili de o iubire tot mai mare , de o cunoastere, de o sensibilitate tot mai mare fata de Dumnezeu.
   ,, Dumnezeu ne face in stare de o rugaciune puternica:rugaciunea comuna si rugaciunea personala ne ajuta sa devenim din ce in ce mai sensibili fata de prezenta lui Dumnezeu , ne sensibilizeaza pe noi insine, fac din noi lumini in stare sa straluceasca; ne fac in stare sa devenim cu totii lumini aprinse de lumina lui Dumnezeu , sa fim in comuniune unii cu altii in aceasta lumina, sa fim intre noi lumini, avand lumina lui Dumnezeu si prin aceasta devenind noi insine luminosi.
     Ortodoxiei ii este strain sentimentul distantei lui Dumnezeu .Aceasta exista numai penrtu ca s-a dezvoltat prea mult aspectul administrativ al Bisericii ,numai pentru ca exista sentimentul pacatului nostru, sau inca deoarece credem in mod gresit ca Hristos a rezolvat definitiv prin Jertfa Sa problema mantuirii noastre, ca ne-a asigurat in mod juridic iertarea pacatelor si ca acum putem dormi linistiti pentru ca totul este aranjat. Dimpotriva, avem nevoie ca Biserica sa fie prezenta ca un mediu prin care lucreaza Dumnezeu.
     Dumnezeu nu poate lucra decat in aceasta comuniune , in aceasta unitate de credinta, de viata, in aceasta unitate de rugaciune.
    Biserica este un mediu divino-uman , si de aceea Ortodoxia  este foarte actuala.Trebuie sa-l ajutam pe om sa gaseasca aceasta unitate cu ceilalti, aceasta caldura a unirii cu ceilalti sub revarsarea energiilor lui Dumnezeu , in sentimentul comun al prezentei lui Dumnezeu in mijlocul lor.

Niciun comentariu: