vineri, 28 octombrie 2011

IA SEAMA, NU UITA, CRESTINE !

 Ia seama, nu uita, crestine ! Nu pierde niciodata credinta in Cel care este Viata ta invizibila, Pacea ta, Lumina ta, Puterea ta, Respiratia ta,  adica IISUS HRISTOS . N-asculta inima ta atunci cand ea devine carnala , obscura,incredula,cand excesul de bautura si mancare , distractiile lumesti o racesc, cand, in cele din urma, traiesti prin cap si nu prin inima; altfel spus, cand exersezi mintea si neglijezi inima , cand tu intaresti si infrumusetezi undita , lasand pescarul in lipsa si mizerie; caci inima, relativ vorbind, este vanatorul sau pescarul , in timp ce mintea este undita pescarului.

 Mangaietorul care umple tot Universul patrunde in sufletul tuturor oamenilor credinciosi , smeriti, blanzi,simpli si buni si locuieste in ei,Se face totul pentru ei: putere, pace, bucurie, succes in tot ceea ce ei intreprind si mai ales in viata lor de evalvie si in toate facerile de bine ,, razbatand toate duhurile si inteligentele, pe cele curate ca si pe cele subtile" (Intelepciunea lui Solomon). ,, Toti la un duh ne-am adapat" ( Cor.12,13). Toti oamenii credinciosi sunt impregnati de Duhul lui Dumnezeu, asa cum un burete este imbibat de apa.

 Cand te rogi ai in vedere aceasta regula, ca e mai bine sa zici cinci cuvinte din adancul inimii , decat
zece mii numai cu limba ta.Daca vezi ca inima ta este rece, ca nu esti dispus sa te rogi , inceteaza sa te mai rogi si reincalzeste-ti inima reprezentandu-ti viu fie propria perversitate , saracia ta spirituala, mizeria si orbirea ta, fie nenumaratele binefaceri pe care Dumnezeu le revarsa neincetat asupra ta si asupra tuturor oamenilor si indeosebi asupra crestinilor , si atunci roaga-te incet, cu inflacarare.
 Daca n-ai timp sa zici toate rugaciunile, aceasta n-are importanta; o rugaciune spusa lent si cu insufletire iti va fi infinit mai folositoare decat daca ai rosti toate rugaciunile tale in graba si fara ca inima ta sa participe.,, Mai bine sa graiesc cinci cuvinte cu mintea mea decat zece mii de cuvinte intr-o limba neinteleasa" ( Cor.14,19) Dar ar fi evident foarte bine sa spunem zece mii de cuvinte cu mintea si cu inima asa cum trebuie.
 Domnul nu paraseste pe cei ce se ostenesc pentru EL si nu-si masoara timpul lor in slujirea Lui, caci cu masura cu care ei au masurat, El le va masura la nesfarsit si le va rasplati pentru suvoiul rugaciunilor lor sincere, trimitindu-le in suflet o abundenta proportionala de lumina duhovniceasca, de caldura, de pace si bucurie. Bine este se ne rugam indelung si continuu, dar ,, nu toti pricep cuvantul acesta, ci numai aceia carora le este dat" (Matei 19,11)

Se zice ca obosim repede la rugaciune. De ce oare? Pentru ca nu ni-l reprezentam intens pe DOMNUL Care este totdeauna de-a dreapta noastra(cf.Ps.16,8)  Priveste-l neincetat cu ochii inimii tale si atunci vei petrece toata noaptea in rugaciune si nu vei fi obosit. Ce zic eu toata noaptea? Vei putea ramane doua sau trei nopti in rugaciune , fara sa te obosesti. Aminteste-ti de calugarii stalpnici. Ei au ramas ani intregi in rugaciune pe un stalp si si-au imblanzit astfel trupul lor , care era la fel ca si al tau, supus lenevirii. Iar tu te simti strivit dupa cateva ore de rugaciune impreuna cu fratii tai ???  
                                   SFANTUL IOAN DE KRONSTADT

Niciun comentariu: