duminică, 9 octombrie 2011

DARUL CEL MAI INALT FACUT DE CREATOR CREATURII

     RUGACIUNEA este darul cel mai inalt si fara de pret facut de CREATOR creaturii, omului, care prin ea poate vorbi cu CEL ce l-a creat, asa cum vorbeste un fiu cu parintele sau, poate sa reverse inaintea LUI simtamintele sale de admiratie, de lauda si recunostinta.Dar oare multi pretuiesc acest dar si se grabesc la rugaciune , doxologie si multumire?

   Sfintii Parinti au alcatuit rugacinile cu intelegere si cu inimi deschise prin DUHUL SFANT. De ce insa noi atunci cand le avem pe buze , ne rugam adesea fara a ne deschide inimile si fara a ne gandi la ce spunem? Si cat de minunate sunt aceste rugaciuni !  

   Sa nu abati inima mea spre cuvinte de viclesug, ca sa-mi dezvinovatesc pacatele mele [Ps 140] Ce inseamna : sa-mi dezvinovatesc pacatele mele? Inseamna sa nu nascocesc  cu viclenie scuze pentru pacate ; ori nu toti pacatuim prin asa ceva? . Facem in fiecare zi mii de pacate si tot de atatea ori gasim justificari viclene . De pilda , nu exista zi in care sa nu fim robi pantecelui , facand din el un idol , lacomindu-ne , ghiftuindu-ne, si gandim in noi insine : nu-i nimic!
Ne omoram timpul cu tot felul de lucruri , uitand de lucrul cel mai insemnat - MANTUIREA CUMPARATA CU UN PRET ATAT DE MARE , si zicem in noi insine : nu-i nimic !


                   Ne rugam deseori cu o inima motaind de patimile vietii si in care vorbeste inima noastra motainda si nu cu o rugaciune adevarata , vie , fierbinte . Lumanarile si candelele ne aduc aminte ca trebuie sa ne rugam fierbinte , inflacarat : Cu duhul fiti fierbinti ; Domnului slujiti[Rm12,12]

                 RUGACIUNEA  sincera pentru popor si mai cu seama pentru enoriasi ne apropie puternic si sincer pe toti : pastorii de pastoriti, pastoritii de pastori. Este bine sa ne rugam sincer pentru toti : fiindca rugaciunea ne inrudeste si ne uneste .
RUGATI-VA  cu sinceritate pentru toti cei apropiati si pentru cei indepartati , fiindca printr-o rugaciune izvorata din inima putem intra in contact duhovnicesc cu toti iubindu-i, chiar daca cu unii nu ne-am vazut si nu ne vom vedea toata viata ; rugaciunea unaste, incalzeste, sfinteste intareste pe toti. RUGATI-VA UNUL PENTRU ALTUL, CA SA VA VINDECATI[Iac 5,16] spune apostolul.

Niciun comentariu: