duminică, 16 octombrie 2011

DIN INTELEPCIUNEA SFINTILOR PARINTI

   * SFANTUL IOAN GURA DE AUR

- Daca nu vrei sa auzi cuvinte rele la adresa ta, nici tu nu trebuie sa vorbesti de rau pe cineva. Vrei sa fii miluit ? Fa si tu milostenie ! Vrei sa fii iertat ? Iarta si tu !
- Dumnezeu nu rasplateste in functie de reusite , ci in functie de incercarea celor care fac eforturi pentru a reusi ceva.
- Atat de mareata este BISERICA , incat, atunci cand se afla in razboi, isi biruieste dusmanii, iar cand este hulita se face mai stralucitoare.
- Chiar daca aici pe pamant Dumnezeu nu-i rasplateste pe toti oamenii buni, astfel se adevereste ceea ce a spus despre Judecata de Apoi , anume ca va pedepsi pe cativa inainte de aceasta, trezindu-i pe cei care dorm somnul adanc al dezinteresului.
- Sa pasim cu frica mare pe calea cea stramta si cu chinuri , ingrozindu-ne continuu, sa nu cumva sa cadem.
- Sunt mai buni si mai presus cei care nu sunt cuprinsi de placerile acestei vieti trecatoare.
- Dumnezeu ne-a dat multe cai sa ne mantuim , insa este nevoie ca noi sa nu fim indiferenti.
- Pacea este mama tuturor bunatatilor si conditia fiecarei bucurii in parte.
- Pacea este un lucru atat de important , incat cei care sunt facatori si aducatori de pace sunt numiti fiii lui Dumnezeu ( Matei 5,9) , iar cei care fac rau , trebuie numiti fii ai diavolului.
- Pe cat de mari sunt bunatatile pe care le-am primit , pe atat de rau suntem pedepsiti atunci cand ne dovedim a fi nevrednici de acestea.

* SFANTUL VASILE CEL MARE

- FERESTE-TE DE TINE INSUTI!!!  Nu te ingriji de cele muritoare ca de cele vesnice, dar nici sa dispretuiesti cele vesnice, ca si cand ar fi trecatoare.
- Daca te cunosti pe tine asa cum trebuie , Il vei intelege si pe DUMNEZEU.
- Dintre toate creaturile LUI , Dumnezeu numai pe om l-a facut sa stea drept, ca sa-ti dai seama ca prin aceasta pozitie viata ta provine din ceruri.
- Daca vrei sa afli cu gandul mintii ce este Dumnezeu, vei vedea cum Acesta alearga in fata ta, intampinandu-ti gandurile.
- Acolo unde este Sfantul Duh, acolo este si HRISTOS,  iar acolo unde este HRISTOS se arata in intregime si stapaneste TATAL.
- ... Cel care a varsat lacrimi fierbinti pentru pacatele aproapelui sau , se vindeca pe sine.
- Lipsa de rautate dovedeste simplitatea caracterului , generozitatea si smerenia.
- Razbunarea si raspunsul in raspar dovedesc multe rele: credinta bolnava, deznadejde, goliciune si un caracter mandru.
- Cel care a pastrat talantul ( darul ) pe care i l-a dat Dumnezeu numai pentru el si nu l-a impartasit cu ceilalti, este osandit ca cel care ,, a ascuns talantul".

Niciun comentariu: