luni, 24 octombrie 2011

LEPADAREA DE CREDINTA DIN ZILELE DE PE URMA ALE LUMII

               Nimeni sa nu va amageasca pre voi in nici un chip, le scrie tesalonicenilor sfantul Apostol Pavel, caci ziua Domnului nu va sosi pana ce mai intai nu va veni lepadarea de credinta 92 Tes. 2,3)
              Despre care ,, lepadare de credinta" vorbeste sfantul Apostol, prevenindu-i , in persoana tesalonicenilor, pe toti credinciosii ? Toti exegetii din vechime cred ca spusa lepadare de credinta este aici in loc de cel ce s-a lepadat de credinta , adica insusi Antihrist.De aceasta parere erau Sfantul Ioan Gura de Aur, Theodorit si multi altii, iar Ecumenie adauga doar sub forma de ipoteza : ,, ori poate ca  lepadare de credinta numeste departarea de Dumnezeu, fapta in sine , nu fata savarsitoare.
...  Evident, Apostolul vorbeste despre acea lepadare de credinta ce se va savarsi in zilele de pe urma , inaintea celei de-a doua veniri a Domnului. In prima Epistola catre Timotei scrie: iar Duhul aratat graieste ca in vremurile de apoi se vor departa unii de la credinta , luand aminte la duhurile cele inselatoare si la invataturile cele dracesti.
... Domnul Insusi a prezis ca spre sfarsitul lumii multi proroci mincinosi se vor scula si vor insela pe multi , si ca din pricina inmultirii faradelegii, dragostea multora se va raci (Mt.24,11-12), asa incat atunci cand va veni El oare va afla credinta pe pamant ? ( Lc.18,8)
             Aceste incredintari ne zugravesc un tablou cu totul nemangaietor al starii moral-religioase din vremea de apoi. Evanghelia va fi cunoscuta de catre toti , dar o parte nu va crede in ea , alta - cea mai mare - va fi eretica nu urmand invataturii predanisite de Dumnezeu, ci construindu-si singuri credinta din propriile nascociri care iau ca pretext cuvintele Scripturii.Aceste credinte nascocite de carte oameni se vor inmulti la nesfarsit ... Vor fi si unii care vor tine credinta cea adevarata asa cum a fost predanisita ea de catre Sfintii Apostoli si cum se pastreaza in Biserica Ortodoxa , dar si dintre acestia nu putini vor fi numai cu numele ortodocsi , dar in inima lor nu vor avea randuiala pe care o cere credinta , caci vor iubi veacul de acum. Iata ce cuprinzatoare este lepadarea de credinta pe care o asteptam!  Desi se va auzi peste tot numele de crestin si peste tot se vor vedea Biserici si cinuri bisericesti, acestea vor fi numai aparente , iar inauntru va fi deplina lepadare de credinta. Tocmai pe acest teren se va naste Antihrist si va creste in acelasi duh de aparenta, lipsit de esenta lucrului... Cei alesi insa nu se vor lasa amagiti, dar el va incerca sa-i insele si pe acestia, daca va fi cu putinta - iar ca aceasta sa nu se intample , se vor scurta acele zile rele. Se va arata DOMNUL , nimicindu-l pe Antihrist si toata lucrarea lui prin aratarea venirii SALE. (Sfantul Teofan Zavoratul)

Niciun comentariu: